Hotel Estera**** , Kraków,
Savoir-vivre w restauracji – jakie są najważniejsze zasady?
Savoir-vivre w restauracji – jakie są najważniejsze zasady?
21 lis 2024
22 lis 2024

Savoir-vivre w restauracji – jakie są najważniejsze zasady?

25 marca 2024

Savoir-vivre to zestaw zasad, określający właściwe zachowanie w konkretnych sytuacjach oraz miejscach. Dobre maniery świadczą o naszym wychowaniu oraz kulturze osobistej. Jednak nie ma konieczności czytania wielu książek, aby poznać wszystkie reguły. Wystarczy kierować się najważniejszymi zasadami, wówczas spotkanie bądź wydarzenie przebiegnie bez żadnej wpadki.

Jakie znaczenie ma odpowiednie zachowanie przy stole?

Zasady kulturalnego zachowania obowiązują w wielu miejscach, zwłaszcza w restauracji, kiedy spożywamy posiłki sami bądź z innymi osobami. Dobre maniery i kultura osobista świadczą o nas samych i są ważniejsze niż wypowiadane przez nas słowa. Zasady savoir-vivre wcale nie są przeżytkiem, gdyż stale obowiązują, a ich znajomość świadczy o naszej kulturze w zachowaniu. Warto zatem poznać najważniejsze reguły, którymi należy się kierować podczas eleganckich przyjęć okolicznościowych, spotkań biznesowych czy wyjść do restauracji. 

Jakie są najważniejsze zasady savoir-vivre?

Udając się do restauracji, warto znać najważniejsze zasady savoir-vivre, aby nie popełnić faux-pas w towarzystwie i skonsumować posiłek w miłej atmosferze. 

Zasada nr 1 – odpowiedni ubiór

Restauracja jest miejscem publicznym, w którym przebywają inni goście. Wybierając stosowny ubiór, należy mieć na uwadze odpowiednią prezencję. Panie najczęściej decydują się na sukienkę „małą czarną”, panowie zaś na marynarkę i krawat. Chcąc zaoszczędzić sobie zakłopotania, warto sprawdzić, jakie zasady panują w danym lokalu. 

Zasada nr 2 – odpowiednie umiejscowienie dodatków

Niedopuszczalne jest, aby telefon, klucze czy portfel znajdowały się na stole. Dodatki te panowie muszą schować do kieszeni, natomiast panie swoją torebkę powinny trzymać na kolanach, nie należy wieszać jej na krześle bądź pozostawiać na innych meblach. Co ważne, panowie również nie powinni odwieszać swoich marynarek na krzesło, gdyż takie zachowanie uważane jest za duży nietakt i może to zostać źle odebrane przez innych gości.

Zasada nr 3 – postępowanie z serwetką

W restauracjach na stołach znajdują się białe serwetki. Nasza zlokalizowana jest po lewej stronie talerza. Gdy zasiądziemy do stołu, należy ją umieścić na kolanach, lewą stroną do dołu, gdyż prawa służy do wycierania ust po posiłku. Po skonsumowanym daniu należy odłożyć serwetkę na stół. 

Zasada nr 4 – dobór sztućców 

Na wykwintnych przyjęciach zazwyczaj na stole znajduje się wiele sztućców. Zasadą jest, aby zaczynać od ustawionych najbardziej na zewnątrz. Co ważne, nóż powinien być używany wyłącznie do rozdrabniania mięsa. Niedopuszczalne jest gestykulowanie rękami, zwłaszcza kiedy trzymamy w nich sztućce. 

Zasada nr 5 – do czego używamy sztućce?

Potrawy na bazie mąki, warzywa, kasze oraz omlety należy jeść tylko widelcem, który trzymamy w prawej dłoni (osoby praworęczne). Nóż służy jedynie do krojenia mięsa na mniejsze kawałki i należy go trzymać wysoko – nie przy nasadzie. Z kolei palcami można jeść pieczywo.

Zasada nr 6 – rozpoczęcie posiłku 

Według zasad savoir-vivre posiłek należy zacząć jeść wówczas, gdy wszystkie osoby przy stole otrzymały swoje danie. Widelec należy unieść do ust, nie pochylając się ani do niego, ani do talerza.

Zasada nr 7 – zachowanie przy stole 

Niedopuszczalne jest, aby przy stole prowadzić rozmowy przez telefon, jest to duży nietakt i okazanie braku szacunku dla pozostałych osób. Z kolei wspólna konwersacja powinna odbywać się stonowanym głosem tak, aby słyszał nas tylko rozmówca. Ważną kwestią, o której wiele osób zapomina, jest odpowiednie ułożenie rąk, a dokładniej schowanie łokci pod stół. Przyzwyczajeni do podpierania się na nich często zapominamy, że nie wolno tego robić. O stół można oprzeć wyłącznie nadgarstki. Warto również siedzieć wyprostowanym i poczekać, aż wszyscy skończą posiłek, wówczas można wstać od stołu.

Zasada nr 8 – prawidłowe ułożenie sztućców

Duże znaczenie ma odpowiednie ułożenie sztućców. Podczas przerwy w konsumowaniu nóż i widelec należy pozostawić na talerzu w taki sposób, aby się krzyżowały, natomiast po zakończonym posiłku sztućce układa się równolegle w poprzek talerza. Zasada ta sygnalizuje kelnerowi czy skończyliśmy jeść posiłek, czy będziemy kontynuować jedzenie. 

Powyższe zasady stanowią zestawienie najważniejszych reguł, które należy przestrzegać w restauracji. Warto zatem zaznajomić się z każdą z nich i wprowadzić je w życie, aby uniknąć niepotrzebnych błędów. Dobrym sposobem jest przetestowanie powyższych wytycznych w realnych warunkach. Nasza Restauracja Esterante w Krakowie jest najlepszym miejscem, aby sprawdzić swoją wiedzę i oswoić się z poznanymi regułami. To świetna okazja, aby połączyć przyjemne z pożytecznym i skosztować pysznych dań, jednocześnie wdrażając powyższe zasady.

mobile nav bg
Zobacz na mapie

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Basta Invest Group sp. z o.o., 24, 33-318, Gródek nad Dunajcem , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane