Savoir-vivre to zestaw zasad, określający właściwe zachowanie w konkretnych sytuacjach oraz miejscach. Dobre maniery świadczą o naszym wychowaniu oraz kulturze osobistej. Jednak nie ma konieczności czytania wielu książek, aby poznać wszystkie reguły. Wystarczy kierować się najważniejszymi zasadami, wówczas spotkanie bądź wydarzenie przebiegnie bez żadnej wpadki.
Zasady kulturalnego zachowania obowiązują w wielu miejscach, zwłaszcza w restauracji, kiedy spożywamy posiłki sami bądź z innymi osobami. Dobre maniery i kultura osobista świadczą o nas samych i są ważniejsze niż wypowiadane przez nas słowa. Zasady savoir-vivre wcale nie są przeżytkiem, gdyż stale obowiązują, a ich znajomość świadczy o naszej kulturze w zachowaniu. Warto zatem poznać najważniejsze reguły, którymi należy się kierować podczas eleganckich przyjęć okolicznościowych, spotkań biznesowych czy wyjść do restauracji.
Udając się do restauracji, warto znać najważniejsze zasady savoir-vivre, aby nie popełnić faux-pas w towarzystwie i skonsumować posiłek w miłej atmosferze.
Restauracja jest miejscem publicznym, w którym przebywają inni goście. Wybierając stosowny ubiór, należy mieć na uwadze odpowiednią prezencję. Panie najczęściej decydują się na sukienkę „małą czarną”, panowie zaś na marynarkę i krawat. Chcąc zaoszczędzić sobie zakłopotania, warto sprawdzić, jakie zasady panują w danym lokalu.
Niedopuszczalne jest, aby telefon, klucze czy portfel znajdowały się na stole. Dodatki te panowie muszą schować do kieszeni, natomiast panie swoją torebkę powinny trzymać na kolanach, nie należy wieszać jej na krześle bądź pozostawiać na innych meblach. Co ważne, panowie również nie powinni odwieszać swoich marynarek na krzesło, gdyż takie zachowanie uważane jest za duży nietakt i może to zostać źle odebrane przez innych gości.
W restauracjach na stołach znajdują się białe serwetki. Nasza zlokalizowana jest po lewej stronie talerza. Gdy zasiądziemy do stołu, należy ją umieścić na kolanach, lewą stroną do dołu, gdyż prawa służy do wycierania ust po posiłku. Po skonsumowanym daniu należy odłożyć serwetkę na stół.
Na wykwintnych przyjęciach zazwyczaj na stole znajduje się wiele sztućców. Zasadą jest, aby zaczynać od ustawionych najbardziej na zewnątrz. Co ważne, nóż powinien być używany wyłącznie do rozdrabniania mięsa. Niedopuszczalne jest gestykulowanie rękami, zwłaszcza kiedy trzymamy w nich sztućce.
Potrawy na bazie mąki, warzywa, kasze oraz omlety należy jeść tylko widelcem, który trzymamy w prawej dłoni (osoby praworęczne). Nóż służy jedynie do krojenia mięsa na mniejsze kawałki i należy go trzymać wysoko – nie przy nasadzie. Z kolei palcami można jeść pieczywo.
Według zasad savoir-vivre posiłek należy zacząć jeść wówczas, gdy wszystkie osoby przy stole otrzymały swoje danie. Widelec należy unieść do ust, nie pochylając się ani do niego, ani do talerza.
Niedopuszczalne jest, aby przy stole prowadzić rozmowy przez telefon, jest to duży nietakt i okazanie braku szacunku dla pozostałych osób. Z kolei wspólna konwersacja powinna odbywać się stonowanym głosem tak, aby słyszał nas tylko rozmówca. Ważną kwestią, o której wiele osób zapomina, jest odpowiednie ułożenie rąk, a dokładniej schowanie łokci pod stół. Przyzwyczajeni do podpierania się na nich często zapominamy, że nie wolno tego robić. O stół można oprzeć wyłącznie nadgarstki. Warto również siedzieć wyprostowanym i poczekać, aż wszyscy skończą posiłek, wówczas można wstać od stołu.
Duże znaczenie ma odpowiednie ułożenie sztućców. Podczas przerwy w konsumowaniu nóż i widelec należy pozostawić na talerzu w taki sposób, aby się krzyżowały, natomiast po zakończonym posiłku sztućce układa się równolegle w poprzek talerza. Zasada ta sygnalizuje kelnerowi czy skończyliśmy jeść posiłek, czy będziemy kontynuować jedzenie.
Powyższe zasady stanowią zestawienie najważniejszych reguł, które należy przestrzegać w restauracji. Warto zatem zaznajomić się z każdą z nich i wprowadzić je w życie, aby uniknąć niepotrzebnych błędów. Dobrym sposobem jest przetestowanie powyższych wytycznych w realnych warunkach. Nasza Restauracja Esterante w Krakowie jest najlepszym miejscem, aby sprawdzić swoją wiedzę i oswoić się z poznanymi regułami. To świetna okazja, aby połączyć przyjemne z pożytecznym i skosztować pysznych dań, jednocześnie wdrażając powyższe zasady.
In order to provide services at the highest level, the Service uses cookies stored in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy.
By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Basta Invest Group sp. z o.o., 24, 33-318, Gródek nad Dunajcem, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in the settings.