Hotel Estera**** , Kraków,
Savoir-vivre w restauracji – jakie są najważniejsze zasady?
Savoir-vivre w restauracji – jakie są najważniejsze zasady?
21 Nov 2024
22 Nov 2024

Savoir-vivre w restauracji – jakie są najważniejsze zasady?

25 March 2024

Savoir-vivre to zestaw zasad, określający właściwe zachowanie w konkretnych sytuacjach oraz miejscach. Dobre maniery świadczą o naszym wychowaniu oraz kulturze osobistej. Jednak nie ma konieczności czytania wielu książek, aby poznać wszystkie reguły. Wystarczy kierować się najważniejszymi zasadami, wówczas spotkanie bądź wydarzenie przebiegnie bez żadnej wpadki.

Jakie znaczenie ma odpowiednie zachowanie przy stole?

Zasady kulturalnego zachowania obowiązują w wielu miejscach, zwłaszcza w restauracji, kiedy spożywamy posiłki sami bądź z innymi osobami. Dobre maniery i kultura osobista świadczą o nas samych i są ważniejsze niż wypowiadane przez nas słowa. Zasady savoir-vivre wcale nie są przeżytkiem, gdyż stale obowiązują, a ich znajomość świadczy o naszej kulturze w zachowaniu. Warto zatem poznać najważniejsze reguły, którymi należy się kierować podczas eleganckich przyjęć okolicznościowych, spotkań biznesowych czy wyjść do restauracji. 

Jakie są najważniejsze zasady savoir-vivre?

Udając się do restauracji, warto znać najważniejsze zasady savoir-vivre, aby nie popełnić faux-pas w towarzystwie i skonsumować posiłek w miłej atmosferze. 

Zasada nr 1 – odpowiedni ubiór

Restauracja jest miejscem publicznym, w którym przebywają inni goście. Wybierając stosowny ubiór, należy mieć na uwadze odpowiednią prezencję. Panie najczęściej decydują się na sukienkę „małą czarną”, panowie zaś na marynarkę i krawat. Chcąc zaoszczędzić sobie zakłopotania, warto sprawdzić, jakie zasady panują w danym lokalu. 

Zasada nr 2 – odpowiednie umiejscowienie dodatków

Niedopuszczalne jest, aby telefon, klucze czy portfel znajdowały się na stole. Dodatki te panowie muszą schować do kieszeni, natomiast panie swoją torebkę powinny trzymać na kolanach, nie należy wieszać jej na krześle bądź pozostawiać na innych meblach. Co ważne, panowie również nie powinni odwieszać swoich marynarek na krzesło, gdyż takie zachowanie uważane jest za duży nietakt i może to zostać źle odebrane przez innych gości.

Zasada nr 3 – postępowanie z serwetką

W restauracjach na stołach znajdują się białe serwetki. Nasza zlokalizowana jest po lewej stronie talerza. Gdy zasiądziemy do stołu, należy ją umieścić na kolanach, lewą stroną do dołu, gdyż prawa służy do wycierania ust po posiłku. Po skonsumowanym daniu należy odłożyć serwetkę na stół. 

Zasada nr 4 – dobór sztućców 

Na wykwintnych przyjęciach zazwyczaj na stole znajduje się wiele sztućców. Zasadą jest, aby zaczynać od ustawionych najbardziej na zewnątrz. Co ważne, nóż powinien być używany wyłącznie do rozdrabniania mięsa. Niedopuszczalne jest gestykulowanie rękami, zwłaszcza kiedy trzymamy w nich sztućce. 

Zasada nr 5 – do czego używamy sztućce?

Potrawy na bazie mąki, warzywa, kasze oraz omlety należy jeść tylko widelcem, który trzymamy w prawej dłoni (osoby praworęczne). Nóż służy jedynie do krojenia mięsa na mniejsze kawałki i należy go trzymać wysoko – nie przy nasadzie. Z kolei palcami można jeść pieczywo.

Zasada nr 6 – rozpoczęcie posiłku 

Według zasad savoir-vivre posiłek należy zacząć jeść wówczas, gdy wszystkie osoby przy stole otrzymały swoje danie. Widelec należy unieść do ust, nie pochylając się ani do niego, ani do talerza.

Zasada nr 7 – zachowanie przy stole 

Niedopuszczalne jest, aby przy stole prowadzić rozmowy przez telefon, jest to duży nietakt i okazanie braku szacunku dla pozostałych osób. Z kolei wspólna konwersacja powinna odbywać się stonowanym głosem tak, aby słyszał nas tylko rozmówca. Ważną kwestią, o której wiele osób zapomina, jest odpowiednie ułożenie rąk, a dokładniej schowanie łokci pod stół. Przyzwyczajeni do podpierania się na nich często zapominamy, że nie wolno tego robić. O stół można oprzeć wyłącznie nadgarstki. Warto również siedzieć wyprostowanym i poczekać, aż wszyscy skończą posiłek, wówczas można wstać od stołu.

Zasada nr 8 – prawidłowe ułożenie sztućców

Duże znaczenie ma odpowiednie ułożenie sztućców. Podczas przerwy w konsumowaniu nóż i widelec należy pozostawić na talerzu w taki sposób, aby się krzyżowały, natomiast po zakończonym posiłku sztućce układa się równolegle w poprzek talerza. Zasada ta sygnalizuje kelnerowi czy skończyliśmy jeść posiłek, czy będziemy kontynuować jedzenie. 

Powyższe zasady stanowią zestawienie najważniejszych reguł, które należy przestrzegać w restauracji. Warto zatem zaznajomić się z każdą z nich i wprowadzić je w życie, aby uniknąć niepotrzebnych błędów. Dobrym sposobem jest przetestowanie powyższych wytycznych w realnych warunkach. Nasza Restauracja Esterante w Krakowie jest najlepszym miejscem, aby sprawdzić swoją wiedzę i oswoić się z poznanymi regułami. To świetna okazja, aby połączyć przyjemne z pożytecznym i skosztować pysznych dań, jednocześnie wdrażając powyższe zasady.

mobile nav bg
see on the map

In order to provide services at the highest level, the Service uses cookies stored in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy.
By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Basta Invest Group sp. z o.o., 24, 33-318, Gródek nad Dunajcem, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in the settings.

Manage privacy settings
Essential cookies

Cookies necessary for the operation of services available on the website, enabling browsing offers or making reservations, supporting security mechanisms, including user authentication and abuse detection. These files are required for the proper functioning of the website. They do not require your consent.

Analytical cookies

Cookies allowing the collection of information about the user's use of the website in order to optimize its functioning and adapt it to user expectations. By consenting to these cookies, you agree to the processing of data regarding your activity on the site for analytical purposes.

Marketing cookies

Cookies enabling the display of marketing content tailored to the user's preferences and directing marketing offers to them corresponding to their interests, including information about user activity, products, and services of the site administrator and third parties. Consent to these cookies means that your data may be used for advertising personalization and analysis of the effectiveness of our advertising campaigns.

Your preferences have not yet been saved