Konsumowanie posiłku powinno być ucztą dla podniebienia, by tak się stało, konieczny jest świetny szef kuchni i umiejętnie dobrane wino do dania. Jednak nie jest to proste zadanie, gdyż wymaga znajomości łączenia smaków i aromatów. Warto zatem zgłębić tajniki wiedzy na temat wine pairingu, aby móc odpowiednio skomponować doskonałą ucztę zmysłów.
Czym jest wine pairing?
Wine pairing wywodzi się z krajów, które cechują się długą tradycją winiarską, tj. Włochy czy Francja. Właściciele winnicy, sommelierzy czy szefowie kuchni przez lata doskonalili umiejętność odpowiedniego dopasowania trunków do potraw. Wine pairing to sztuka doboru wina do serwowanych dań. Zadanie to wymaga znajomości zarówno poszczególnych trunków, jak i sztuki kulinarnej. Umiejętność doboru wina stała się nieodzownym aspektem świata kulinarnego, w tym menu degustacyjnego.
Jakie są rodzaje win oraz zasady ich serwowania wraz z potrawami?
Wina można podzielić według ich barwy lub zawartości cukru. W pierwszej kategorii znajdują się:
- wino białe – powstaje z jasnych odmian winogron. Występuje w wersji słodkiej, półsłodkiej, półwytrawnej oraz wytrawnej. Dwie ostatnie idealnie komponują się z rybami, owocami morza czy drobiem. Wersja wytrawna ma orzeźwiający smak, więc podawana jest również jako aperitif w wersji schłodzonej. Białe wina słodkie najczęściej podaje się do deserów.;
- wino różowe – powstaje w wyniku zabarwienia białego wina ze skórką czerwonych winogron. Najczęściej występuje w wersji półsłodkiej i serwowane jest do dań kuchni włoskiej, np. spaghetti, risotto czy sałatki;
- wino czerwone – powstaje z czerwonych winogron. Występuje w wersji słodkiej, półsłodkiej, półwytrawnej oraz wytrawnej. Doskonale nadaje się do dań ciężkich lub obficie przyprawionych.
Wina można również podzielić ze względu na zawartość cukru. W tej kategorii znajdują się:
- wina słodkie;
- wina półsłodkie;
- wina półwytrawne;
- wina wytrawne.
Wina słodkie i półsłodkie najczęściej serwowane są do deserów. Z kolei trunki półwytrawne i wytrawne podawane są do przystawek, obiadu bądź kolacji.
Jak powinno być podawane wino?
Obowiązuje kilka zasad poprawności podawania wina. Pierwszą z nich jest odpowiednia temperatura trunku. Białe wino powinno być schłodzone do 12⁰C, czerwone od 14⁰C do 16⁰C, natomiast słodkie i półsłodkie trunki najlepiej serwować w temperaturze od 6⁰C do 12⁰C. Kolejną zasadą jest prawidłowy dobór kieliszka do konkretnego rodzaju wina. Czerwone powinno być serwowane w dużych, wysokich kieliszkach z szeroką czaszą, aby lepiej uwolnić jego smak i aromat. Białe wino podawane jest w nieco mniejszym szkle z węższą czaszą, gdyż ten rodzaj trunku ma mniej złożony smak. Z kolei różowe powinno być serwowane w wąskich i wysokich kieliszkach. Kolejność podawania win również jest ważna. Chcąc uwydatnić walory smakowe, najpierw serwuje się wina białe, następnie czerwone, a na koniec deserowe.
Rytuał podawania wina gościom restauracji wygląda następująco: w pierwszej kolejności kelner/sommelier podchodzi do stolika z zamówionym winem, prezentując butelkę. Następnie otwiera wino, odkłada korek na specjalny talerz i wyciera szyjkę serwetką. Kelner/sommelier nalewa niewielką ilość wina do kieliszka w celu degustacji. Osoba zamawiająca sprawdza smak i decyduje, czy dany trunek jest odpowiedni. Po akceptacji wino zostaje rozlane do kieliszków gości, wypełniając 1/3 ich zawartości, jednak nie więcej niż 150 ml.
W jaki sposób degustować wino?
Degustacja wina to ocena danego trunku poprzez zmysły: wzroku – wizualna, węchu – zapachu oraz smaku. Podczas degustacji warto zwrócić uwagę na słodkość trunku, jego kwasowość i ekstraktywność, jak również zawartość alkoholu oraz garbników.
Degustacja rozpoczyna się od wizualnej oceny wina, następnie należy zapoznać się z jego zapachem. W celu poprawienia wrażeń smakowych wino w kieliszku można dodatkowo wymieszać. Degustując wino, należy wziąć niewielki łyk, jednocześnie wstrzymując powietrze, aby trunek mógł się napowietrzyć. W dalszej kolejności należy potrzymać wino w ustach, mieszając językiem. W ten sposób można poznać walory smakowe trunku.
Dlaczego warto stosować się do zasad wine pairingu?
Wine pairing to dostarczenie maksymalnej przyjemności z jedzenia i picia, dzięki doskonałemu połączeniu smaków i aromatów. Stosowanie się do określonych zasad parowania wina z potrawami pozwala wydobyć i podkreślić głębię smaku serwowanego posiłku.
W jakich sytuacjach powinno być stosowane Wine pairing?
Wine pairing najczęściej spotykane są na przyjęciach okolicznościowych lub w eleganckich lokalach kulinarnych, gdzie serwowane są wykwintne dania. Sommelierzy dbają o prawidłowy dobór wina do zamawianych potraw tak, aby goście mogli przeżyć niezapomniane doznania kulinarne. Ma to miejsce, np. w Restauracji Esterante mieszczącej się w Hotelu Estera w dzielnicy Kazimierz w Krakowie. To właśnie tam szczególną uwagą cieszy się harmonia smaków.
Umiejętność doboru wina do danej potrawy to doskonała znajomość smaków i aromatów. Odpowiednia kompozycja trunku i dania pozwoli podkreślić wyjątkowość serwowanych posiłków.
Zapraszamy do rezerwacji stolika w Naszej Restauracji i degustacji wina!
E: restauracja.esterante@gmail.com